bus auto fiets
Menu

Veelgestelde vragen - betalen

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis, -appartement of vrije kavel komt er heel veel op je af waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet! Op deze pagina hebben we daarom de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet over de betaling en de garantie. 

Wanneer betaal je wat?
Als de eigendomsoverdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden, dan worden de grondkosten betaald aan KlokGroep. De rest van je hypotheek, de aanneemsom, wordt opzij gezet in het bouwdepot. Vanuit het bouwdepot betaal je de termijnfacturen van de bouw van je nieuwe woning.

Bij de aankoop van je nieuwbouwwoning betaal je ook een waarborgsom. Een soort aanbetaling. Dit geeft ons de zekerheid dat je ook je financiële verplichtingen gaat nakomen. Dit is meestal rond de 10% van de totale koop-/aannemingssom. Dit kun je betalen vanuit spaargeld of vanuit een bankgarantie (de bank staat dan garant voor de waarborgsom). De waarborgsom wordt gestort op de rekening van de notaris. De notaris houdt dit bedrag in bewaring. Wanneer je huis bij de officiële oplevering voldoet aan alle afspraken, dan pas wordt dit bedrag betaald aan de aannemer. Deze waarborgsom dient dus ook ter bescherming van jouzelf als koper.

De bouw van je woning is opgedeeld in een aantal, opvolgende fases oftewel termijnen die opgeteld samen de totale aannemingssom vormen. Per termijn betaal je een factuur. Over elke factuur wordt btw gerekend. Deze factuur krijg je van de aannemer en lever je in bij de instantie waar je hypotheek is ondergebracht. De hypotheekverstrekker betaalt de factuur dan rechtstreeks aan de aannemer.

Bij een woning verlopen deze termijnen over het algemeen als volgt:

1

Aanvang grondwerk t.b.v. de fundering

(10% totale aanneeemsom)

De bouwgrond wordt vlak gemaakt, zodat er gestart kan worden met de bouw.

2

De ruwe vloer begane grond is gereed

(20% totale aanneemsom)

Nadat de heipalen de grond ingeslagen worden, de funderingsbalken zijn gelegd en de installateur de riolering en het leidingwerk op de begane grond heeft aangelegd, wordt de ruwe vloer op de begane grond gerealiseerd.

3

De ruwe vloer tweede verdieping is gereed

(10% totale aanneemsom)

Nadat de dragende wanden, het binnenspouwblad (de binnenmuur), de gevelpuien en de kozijnen zijn geplaatst, kan ook de ruwe vloer van de tweede verdieping worden gerealiseerd.

4

Buitenspouwblad is aangebracht

(10% totale aanneemsom)

Ook wel de buitenmuur genoemd. Een spouwmuur bestaat uit twee afzonderlijke muren (een binnen- en een buitenmuur) met daar tussenin een loze ruimte die wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

5

Dak is waterdicht gemaakt

(20% totale aanneemsom)

De dakpannen, schoorsteen en goten zijn gelegd en een eventuele dakkapel is en/of ramen zijn geplaatst.

6

Dekvloeren van de woning zijn aangebracht

(10% totale aanneemsom)

De afwerkvloer (zandcement, anhydriet o.i.d.) is aangebracht op de begane grond en de verdiepingsvloeren.

7

Stuc-, spuit- en tegelwerk zijn klaar

(10% totale aanneemsom)

Al het stuc-, spuit- en tegelwerk in de gehele woning zijn aangebracht.

8

Bij oplevering

(10% totale aanneemsom)

De woning is helemaal gereed en klaar om af te werken door de toekomstige bewoners.

Update

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte